search
  • checkenglish EN
  • check_box_outline_blankgerman DE
BMW Vierzylinder Hochhaus München

Refurbishment BMW-Hochhaus-Areal, Munich

Refurbishment BMW-Hochhaus-Areal, Munich

The design from the 1960s is based on an innovative structure in which the 23 storeys were arranged like a cloverleaf around the skyscraper core and the lightweight concrete ceilings were suspended from four central, pre-stressed hanging columns. Since this optimized structure has hardly any reserve capacity, the conversion was carried out under a so-called load management, in which a balanced load balance was to be maintained between broken off and newly installed materials. Thus, the installation of a double floor was only possible after the old floor structure, including screed, was removed to the raw ceiling. Behind the listed outer façade made of aluminum elements, an energy-optimized interior façade made of prefabricated elements was installed. The old fixed glazing was replaced by a sun protection insulating glazing and openable parallel windows were used in every third axis. In the low-rise, including the “museum bowl”, while maintaining the external appearance of new utilization concepts were realized, which led to significant interventions in the existing structure. Part of the low-rise building was assigned to the museum. After complete gutting, a new architecture was created in the flat and rotunda, consisting of an encircling ramp and seven independent exhibition halls.

Details arrow_drop_down